Acasă Economic 16.000 de carduri de sănătate nu pot fi activate

16.000 de carduri de sănătate nu pot fi activate

2666
2
DISTRIBUIȚI

După blocarea sistemului informatic, timp de câteva zile, acum s-a declanşat o nouă isterie din cauza problemelor ivite la încercarea de activare a cardurilor de sănătate.

Problemele au ieşit la iveală în ultimele două zile, la cabinetele medicilor de familie, în momentul în care pacienţii au mers la doctori să-şi valideze cardurile distribuite recent în judeţ. Doctorii au constatat că nu pot valida cardurile pacienţilor, şi spun că sunt greşit tipărite la Imprimeria Naţională. În faţa acestei situaţii, pacienţii au făcut cale-ntoarsă, de la cabinete, urmând să facă alte drumuri pentru a primi reţete sau consultaţii. Potrivit dr. Mihaela Co-vrig, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, cardurile nu funcţionează sau dau erori când sunt introduse în aparatele care ar trebui să le citească. „Acum avem carduri care nu pot fi validate. E vorba de ultima tranşă primită de pacienţi. Nu am mai avut până acum probleme de acest gen. Introduc cardurile în cititor şi îmi arată că sunt inactive. Nu le putem activa şi nici reactiva, sunt defecte din tipărire, altfel nu-mi explic. Şi colegii mei au păţit la fel“, a spus Mihalea Covrig.

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate spun că într-adevăr sunt pro-bleme la circa 16.000 de carduri, însă precizează că de vină nu sunt cardurile (care nu au niciun defect) ci Poşta pentru că le-a distribuit prea repede iar cei de la CAS         n-au avut timp să le introducă în sistem. „Cardurile de sănătate nu sunt defecte. Este o altă problemă. De la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ni s-a spus că Poşta a distribuit prea repede cardurile, iar raportarea electronică a ajuns târziu la CNAS pentru a le implementa în sistem. Cele aproape 16.000 de carduri vor fi returnate de la medici, la noi. Starea cardurilor va fi modificată şi vor putea fi activate în zilele următoare. Medicii ne pot suna pentru a primi informaţiile necesare cu privire la accesarea cardurilor“, a spus Marieana Atomulesei, preşedintele CAS Neamţ.

A treia tranşă de carduri de sănătate a fost distribuită în judeţ în urmă cu o săptămână, când 50.917 carduri au fost distribuite de poştaşi la asiguraţi. Potrivit ec. Marieana Atomulesei, preşedintele CAS cardurile au intrat în po-sesia persoanelor care au devenit asigurate, până la data de 30 septembrie 2015. În această categorie sunt incluşi nemţenii care au împlinit vârsta de 18 ani, după data la care s-a implementat cardul de sănătate sau persoane care au dobândit calitatea de asigurat prin plata contribuţiei. Până la data care au obţinut cardul de sănătate, respectivele persoane s-au folosit de ade-verinţe de asigurat atunci când au avut nevoie de medic. În ultima tranşă nu au fost incluse şi persoanele care aşteaptă card (duplicat) după ce l-a pierdut pe primul. Procesul de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate continuă pentru asiguraţii care vor împlini vârsta de 18 ani şi care dobândesc calitatea de asigurat, spun şefii CAS. Până la primirea cardului de sănătate, aceste persoane vor beneficia de servicii me-dicale în baza ade-verinţei de înlocuire, valabilă până la emiterea cardului. Cei care nu au primit cardul de sănătate pot verifica online dacă documentul a fost sau nu emis pe numele său. Pentru aceasta trebuie să acceseze pagina de internet a CAS unde va introduce codul numeric personal, precum şi un cod de verificare afişat pe ecran, şi aşa va afla dacă are cardul emis. În cazul în care acest document a fost tipărit, dar nu a fost primit, persoana în cauză trebuie să se prezinte la CAS pentru ridicarea lui.

(Maria NISTOR)

 

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.